Antioksidantit

Luokittelu


Antioksidanttien ryhmä voidaan lyhyesti esittää näin:

  • C-vitamiini (askorbiinihappo)
  • E-vitamiini (tokoferolit)
  • Luonnon väriaineet
  • flavonoidit
  • karotenoidit
Muitakin antioksidantteina toimivia löytyy, mutta niistä ei sen enempää sanottavaa tässä yhteydessä ole.

Vaikutus


C- ja E-vitamiini toimivat parina hävittäen aineenvaihdunnassa tietyissä reaktioissa syntyviä radikaaleja. Radikaaliksi sanotaan yhdistettä tai atomia, jolla on erittäin reagoimiskykyinen valenssi (elektroni) vapaana. Tällainen yhdiste syntyy muun muassa peroksidien hapettuessa.

Radikaalin kanssa reagoidessaan antioksidantti hapettuu ja radikaali pelkistyy jolloin sen reaktiokyky vähenee. Radikaaleja syntyy normaalisti tietyissä reaktioissa ja niiden vaikutuksesta esimerkiksi solukalvon rasvat hapettuvat ja muuttuvat. Sen seurauksena taas syntyy vähitellen soluvaurioita. Radikaalien vaikutus geenimuutoksiin ja sen seurauksena syövän syntyyn on esitetty myös.

Joka tapauksessa elimistö pyrkii hävittämään muodostuneet radikaalit mahdollisimman nopeasti. Hävitystehtävässä käytetään normaalisti C- ja E-vitamiineja. Siksi näiden molempien samanaikainen saanti on erittäin tärkeää.

On esitetty, että luonnon muut antioksidantit vaikuttaisivat samalla tavalla ja suojaisivat elimistöä mm syövän synnyltä. Laaja tutkimus beettakaroteenin suojavaikutuksesta tupakoitsijoilla kariutui havaintoon, että se lisäsi keuhkosyöpien lukumäärää tutkitussa joukossa. Muita antioksidantteja on tutkittu laajasti, mutta tulokset ovat olleet ristiriitaisia. Suurimman havaintoaineiston mukaan flavonoideilla ei olisi ollenkaan vaikutusta.

Ongelmat tutkimuksessa ovat selvät. Ravinnon laatu merkitsee. Standardidiettiä pitäisi syödä vuosikausia eikä tutkimusryhmää voida motivoida sellaiseen kovinkaan helposti. Jokainen poikkeaminen ruokavaliosta muuttaa lopputulosta. Toisaalta on epäeettistä kieltää tutkimusryhmältä sellaisia ruoka- tai ruokalisäaineita, jotka jo tiedetään terveyttä edistäviksi.

Erilaisissa seurantajoukoissa tehdyt havainnot antavat kuitenkin viitteitä siitä, että joitakin terveysvaikutuksia löytyy. Muun muassa punaviini, kahvi, suklaa jne ovat tutkimuksissa osoittautuneet lupaaviksi. Tässä vaiheessa ei ole tietoa siitä mikä vaikuttaa. Jos voidaan eristää joku yhdiste, olisiko siitä lääkkeeksi tai rohdokseksi? Yksi tutkimuksen vaikeuksista selittyy sillä, että antioksidanttien imeytyminen elimistöön on epäselvä. Tiedetään, että C- ja E-vitamiinit imeytyvät. Muista ei ole tarkkaa selvitystä saatavilla.
.