SDR-radiot


Edellä kuvatulla perusrakenteella toteutettuja radiokokonaisuuksia on siis kolmea tyyppiä:
- Varsinaiset softaradiot, jotka tarvitsevat tietokoneen
- Softaradiot, jotka sisältävät signaaliprosessorin
- Puhtaasti suorasekoitteiset, joissa ilmaisu toteutetaan vaihesiirtoverkolla

Kaikkia edellälueteltuja radioita on saatavana sekä rakennussarjoina että valmiina kaupallisesti.

Johdanto

En käytä aikaa kaikkein kalleimpien radioiden esittelyyn. Sensijaan rakentelijoiden ja alan harrastajien piirissä tietyt kokoonpanot ovat vakiintuneet. Näyttää siltä, että raskaaseen käyttöön suunnitellut radioamatöörikäyttöön suunnitellut transceiverit ovat siirtyneet tai siirtymässä nyt tutkimisen alla olevaan tekniikkaan. Perusteena ovat suursignaaliominaisuudet, joustava rakenne, ohjelmiston helppo päivitys ja rakenteen yksinkertaisuus.


Juma -  kotimainen vaihtoehto

Juma on Juha Niinikosken, OH2NLT ja Matti Hohtolan, OH7SV, suunnittelema ja toteuttama rakennussarja. Sarja alkoi halvasta jokamiehen Juma TRX1:stä ja RX1:stä, jonka rinnalle tuli nopeasti TRX2.  Uusin myynnissä oleva rakennussarja on TRX2a. Se on saavuttanut innokkaan käyttäjäkunnan, jonka parissa kehitys yhä jatkuu. Wiki.ham.fi:ssä löytyy artikkeli:
JUMA-TRX2 Modifikaatiot / OH2JRY & OH7TE

Juman esitteessä kerrotaan:
JUMA TRX2 is a high dynamic range transceiver for SSB and CW, using the quadrature sampling technique for demodulation and modulation with the low noise phasing method. JUMA TRX2 includes a DDS controlled VFO for a good frequency stability and signal purity. An internal microcontroller is controlling all functions of the transceiver.

Juma on itsenäinen lähetinvastaanotin eikä tarvitse toimiakseen tietokonetta.


Softrock - Mobo

SoftRock rakennussarjat (kitit) muokkaantuivat vuonna 2005 Toni Parksin, KB9YIG, kokemuksista SDR 1000 software-radion parissa sekä  Grald Youngbloodin, K5SDR, artikkelien auttamina. Linkit artikkeleihin SoftRockin sivulla.
Myynnissä on ollut ja on vielä sekä vastaanottimia että lähetinvastaanottimia. Kaikki rakennussarjat ovat perinteisiä SDR-radioita ja tarvitsevat tietokoneen, jossa korkealaatuinen äänikortti.


Vastaanottimet
 • SR Lite II - Monoband RX kit
 • Ensemble All-Band RX  - perustuu Softrock 9.0:aan ja filtteripankkiin (haudattu)
 • Ensemble All-Band RX II
 • Xtall+Lite V9.0 - Multiband ja 9.0 lisäosat (haudattu)
 • 6m/4m/2m VHF Converter Kit (haudattu)
 • SR Lite V6.2. - Monoband (haudattu)
 • Xtall+Lite V8.3 (haudattu)

Lähetinvastaanottimet
 • Softrock RXTX + Xtall V6.3. - Multiband (haudattu)
 • Enseble RXTX
 • Softrock RXTX V6.2 (haudattu)
 • USB I2C Interface Kit (haudattu)
 • Delta 44 Sound Card Interface module (haudattu)

SoftRock elää kuitenkin uutta elämää MOBO-projektina.

Loftur E. Jónasson - TF3LJ pitää sivuja. Kannattaa katsoa


SDR-Cube


SDR-Cube on itsenäisesti toimiva CW ja SSB transceiver.  HF-modemi on rakennettu piirilevylle. Siinä on SoftRockin etupää. Tietokonetta ei tarvita. Kaikki signaaliprosessointi tapahtuu oman DSP:n avulla. Radio on rakennettu 10 x 10 x 10 sentin mustaan alumiinilaatikoon, jossa on kaikki säätimet ja sininen grafiikkanäyttö. Siitä on nähtävissä kaikki radion säädöt sekä 8 kHz leveä bandiskooppi. Radiossa on käytetty suosittua SoftRock v6.3 piirilevyä. Radion takana ovat tutut George Heron N2APB ja Juha Niinikoski, OH2NLT.
PDF-tiedosto tästä. Ja katso miten OH6HGN kehuu SDR-Cubea!

SDR-IQ vastaanotin


SDR-IQ on 14 bitin ohjelmalla toimiva SDR-vastaanotin. Se tarjoaa leveän alueen spektrin ja eri lähetelajien ilmaisumahdollisuuden. Radion kovo kykenee näyttämään koko alueen 0,0001 - 30 MHz käyttäen 14 bitin AD-muunninta (ADC), joka toimii 66,6 MHz:n taajuudella. Saatu digitaalinen data prosessoidaan I/Q-formaattiin käyttäen suoraa digitaalista muunninta (DCC). I/Q-data lähetetään sitten PC:lle USB 2.0-väylän kautta. Kaikki demolulaatiot tehdään PC:n puolella.

Muut SDR-radiot

Nettiä hiukan selaamalla voi helposti todeta, että löytyy useita muita projekteja että valmiita kaupallisia radioita. En ole ottanut luettelooni Elektorin välittämää SDR.radiota, koska sen suorituskyky ei ole edellämainittujen luokkaa. Ylläolevat lienevät radioamatöörien keskuudessa tunnetuimpia. On kuitenkin pakko mainita vielä eräs yksityinen projekti, joka on tuottanut kolme erityyppistä SDR-transceiveriä. Nimittäin Janne, OH1SDR on rakennellut parin vuoden aikana oman suunnittelun pohjalta hyvin suorituskykyisiä radioita.

Kannattaa katsoa OH1SDR.COM