Sairaus

Terveyden määritelmänä olen kuullut seuraavan. Ihminen on terve, jos hän kykenee toimimaan oikein tai johdonmukaisesti uudessa tilanteessa. Miten lienee...

Kaikki se mitä seuraavilla sivuilla esitän, on omaa tulkintaani eri lähteistä. En ole lääkäri enkä pyri antamaan lääkinnällisiä ohjeita.

Sairaus koetaan terveyden vastakohdaksi. Mutta tarkkaan ottaen ihminen ei ole koskaan täydellinen eli terve. Jokaisella on jotakin, mutta kysymys ei olekaan siitä, vaan siitä miten se vaikuttaa toimintakykyyn. Monet, joilla on perussairaus, kykenevät normaaliin toimintaan ja puhuvat sairaudesta vain kun saavat flunssan.
 

Mikä on sitten sairaus, jos ihminen ei ole terve? Toimintahäiriö niinkuin sitä voidaan ajatella, voi olla viruksen, bakteerin, vamman tai sisäsyntyisen prosessin aikaansaama. Sisäsyntyiset kuten syöpä, allergiat, reuma jne eivät ole yksiselitteisesti vain yhden tekijän synnyttämiä. Mukana ovat myös ihmisen geenit eli sairastuminen on ihmisen ominaisuus.
Vanhuus ei ole sairaus, vaikka vanhus on hyvin usein sairas. Yhteiskuntamme ihannoi nuoruutta ja terveyttä, mutta jokainen terve nuori on joskus vanha ja raihnainen. Elömöntavoilla voi vaikuttaa paljon siihen millainen ihminen on elämänsä eri vaiheissa ja kuinka pitkään hän elää. Geeneilleen ei kukaan silti voi mitään.