Terveys on kauppatavaraa!

Kauppatavaraako? No, ei taida ihan olla totta. Mutta kun katselee mainoksia, tulee kyllä siihen tulokseen, että ellet osta niitä ja näitä tuotteita, et voi olla terve.

Terveyteen vaikuttavista tuotteista on esitetty useita väittämiä, mutta vain harvoja on tieteellisesti todistettu. Terveellinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta ovat ne asiat, joita lääkärikuntakin asiakkailleen toitottaa. Mutta näyttää siltä, että suositukset ruokavalionkin suhteen heittävät vähän väliä häränpyllyä. Miksi?

1. Meillä nykyisin vallalla oleva ravintosuositus ei perustu kattavaan lääketieteelliseen tutkimukseen, vaan amerikkalaisen terveyttä pohtivan raadin äänestykseen. Äänestystulos sitäpaitsi ei ollut yksimielinen.

2. Eri ravintoaineiden vaikutus ihmisen terveyteen on vaikeasti tutkittava, koska ravinto ei voi koostua vain yhdestä ravintoaineesta. Vakiodieetti, jossa yksi ravintoaine vaihtuu isoilla tutkimusryhmillä on vaikeasti toteutettavissa. Lisäksi vaaditaan verrokkiryhmä, joka vaihtaa dieettiä tutkimusryhmän kanssa. Näin yritetään todentaa mikä oli kyseisen ravintoaineen vaikutus. Kun näitä ravinnon komponentteja on runsas joukko, ihmisikä ei riitä niiden tutkimiseen.

3. Ihmisten geneettiset erot vaikuttavat lopputulokseen.

Näyttäisi siis siltä, että minkäänlaisia varmoja tuloksia ei voida saada. Totuus ei ole näin yksioikoinen. On verrattu eri kansojen ruokatottumuksia sekä tutkittu ruokatottumusten muutoksia. Näistä saadaan viitteitä siihen mikä on hyväksi ja mitä pitäisi välttää. Ravinto sisältää peruskomponentteina hiilihydraatteja, rasvaa, proteiineja, suoloja, vitamiineja ja suuren joukon muita yhdisteitä kuten antioksidantteja, väriaineita, säilytysaineita jne. Hyvä suositus onkin, että syödään monipuolisesti ja vuorokauden kulutusta ei saa ylittää. Jos syödään enemmän kuin kulutetaan, lihotaan.