Radiosivut  OH1AZL


 Radioharrasteeni sisältää liikennöintiä ja rakentamista yleisluokan pohjalta

Päivän lyhenteet ovat SDR, QSD, QSE, Polyphase Network jne

 Olen rakentanut viimeiseksi Juma TRX1:n, Electorin SDR:n ja Softrock 9.0:n

Historiaa

Elektroniikka ja radiotekniikka on aina kiinnostanut. Ostin ensimmäisen kaupallisen radion vasta -80-luvun alussa. Se oli Multi 750 2 metrin multimode transceiver. Sitä ennen oli rakentanut  kideohjatun lähettimen ja VFO-ohjatun vastaanottimen 2 metrille. Lähetelaji FM. Sen jälkeen rakensin useita vaihelukitulla VFO:lla toimivia FM-transceivereitä. Pari niistä meni tutuille ja saattavat olla vielä käyttökunnossakin. Pienin ripiitterillä toimiva käsikone oli 600 kHz:n välitaajuudella ja kiteellä toimiva paristokone. Toimi hienosti ja on vielä varastoitunakin.

Tämä päivä

Pöydällä on useita kaupallisia rigejä, mutta rakentaminen ja kokeilu ei ole laantunut. Ongelmaksi on aina muodostunut kunnollisten mittalaitteiden puute. Ensimmäinen toimiva mittalaite oli taajuuslaskuri. Tein hienon laskurin,mutta se vietiin käsistä. Miljoonalaatikkoon jäi senverran komponentteja, että sain niistä vielä yhden. Onneksi kuutosten projekti on tuottanut hyviä mittalaitteita. Rakensin mm C/L-mittarin, jota ilman ei nykyisiä laitteita voi ajatellakaan rakennettavaksi. Ostin miniVNA:n ja digiskoopin, joten virittely sujuu nykyään erittäin hyvin. Olen siirtynyt pintaliitoskomponentteihin, vaikka ikä ja näkö alkavat olla rajoilla.

Bandilla

Minua kuulee aika harvoina bandilla. Yleensä olen kuulolla Turun ripiitterillä tai 80:llä jollakin kotimaan taajuudella kuten 3699 kHz. Aktiviteetti saattaa vilkastua tulevaisuudessa. Kesäisin puutarha ja piha pitävät kiireisinä, joten rakentelusta ei tule mitään. Mutta rigien ääressä saatan piipahtaa.